Çalıntı Oto Araştırması

Çalıntı Oto Araştırması

İkinci el araç alırken üzerinde durulması gereken en önemli konu aracın çalıntı olup olmadığından emin olmaktır. Bunun için yapılması gereken ilk iş e-devlet kapısını çalmaktır. https://www.turkiye.gov.tr/arac-sorgulama linkinden araca ait plaka numarası girildiğinde, araç hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü sistemlerinde kayıtlı olan bütün bilgilere ulaşmak mümkündür. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinden (www.trafik.gov.tr) aracın motor ve şasi numaraları girilerek çalıntı araç sorgulaması da yapılabilir.

Çalıntı Oto Araştırması

Araç hırsızlığı çeşitli nedenlerle yapılmaktadır. Bir kısım araçlar gezme amaçlı çalınmaktadır. Araç birkaç gün kullanıldıktan sonra bir yerde terkedilmektedir. Bu araçların bulunması oldukça kolaydır. Bir kısım araçlar bir soygun veya kapkaç gibi suçlarda kullanılmak üzere çalınırlar. Bu araçlar da hemen terkedilmektedir ve bulunmaları çok kolaydır. Ancak çalınan araçların büyük bir kısımı ya parçalanmakta ve parçaları satılmaktadır ya da bütün olarak satılmak amacı ile çalınmıştır. Eğer araç parçalanmışsa, bir daha bu araca ulaşmak mümkün değildir. Ama satılmak için çalınmışsa bu durumda sadece aracı çalınan kişi değil, çalınmış aracı satın alan kişi de mağdur olmaktadır. Çalınan araçların bir kısmı da sahte evrak düzenlenerek ülke dışına çıkarılmakta ve oralarda satılmaktadır.

Çalınan son model araçlar çoğu zaman sahte belgeler düzenlenerek, sanki sıfır araçmış gibi trafiğe tescil ettirilmekte ve bu şekilde satılmaktadır. Resmi kayıtlara bakılırsa, çalınan araçların hemen hemen yüzde 20’si sahte ruhsat ve sahte plaka düzenlenerek yeniden satılmıştır. Yasalara göre, aracın ruhsatının, yani trafik tescil belgesinin, sadece anlaşmalı kuruluşlarda basılması gerekmektedir. Ancak burada araçları çalan şebeke, bu belgeyi de kendisi basmaktadır. Yani araca uygun ruhsatı kendileri düzenlemektedir. Aslında bu düzenlenen ruhsatta araca ait motor ve şasi numaraları doğru bir şekilde gösteriliyor. Ama plaka sahte olduğu için ruhsatta da bu sahte plaka gösteriliyor.

İşin aslına bakılırsa, yapılan kontroller sırasında görevli polisler bir ruhsatın sahte olup olmadığını daha ilk bakışta anlayabiliyorlar. Bu durumda aracı ve sürücüsünü derhal gözaltına alıyorlar. Çoğu zaman plakanın sahte olup olmadığını da anlayabiliyorlar. Çalıntı aracı bilmeden alan kişiler de bu şekilde durumu öğrenmiş olmaktadır. Çalıntı araç, aracın gerçek sahibine teslim ediliyor ama bu aracı satın almış olan kişi mağdur duruma düşüyor. Bir yandan araca ödediği paradan oluyor diğer yandan aracı çalmadığını kanıtlamak için uğraşmak zorunda kalıyor. Ancak çalıntı aracı satan kişiler bütün işlerini sahte kimliklerle ve sahte belgelerle yaptıkları için bu kişileri bulmak hiç de kolay olmuyor.

Bu nedenle özellikle ikinci el araç alımı sırasında aracın çalıntı olup olmadığının araştırılması gerekmektedir. Özel araştırma kuruluşları ve özel dedektiflik büroları bu konuda da talep eden kişilere hizmet vermektedir. Onların da ilk baktıkları nokta, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün www.trafik.gov.tr sitesinde çalıntı araç sorgulama bölümüdür. Çünkü çalınan araç bilgisi hemen sisteme girilmektedir. Motor ve şasi numaraları yazılarak, araca ait bütün bilgilere ulaşmak mümkündür.

Ancak her durumda aracın motor ve şasi numaraları, aracın çalıntı olup olmadığını anlamak için yeterli değildir. Çünkü araç hırsızlarının bir yöntemi de ağır hasarlı bir aracın motor ve şasi numaralarını bu araca uydurmaktır. Özel araştırma kuruluşları bu durumdaki araçların bile orjinal olup olmadığını tespit edebilmektedir.

Danışmanlık ve hukuki hizmetler konusunda daha aydınlatıcı bilgiler almak isterseniz, şirketimiz çalışanlarına başvurabilirsiniz. Ayrıca çalıntı oto araştırması yaptırmak istiyorsanız, konusunda uzman çalışanlarımız her türlü çalışmayı kısa sürede tamamlayarak sonuçlarını size raporlayacaktır.

Dedektiflik Hizmetleri

Dedektiflik Hizmetleri