Özel dedektiflik hizmetleri 1980’lı yıllardan ilk başladığında, bu işi yapan firmalar daha çok araştırmacılık ya da danışmanlık benzeri ticari unvanlar kullanmışlardır.
İlk defa 2003 yılında kurulan bir limited şirket, ünvanında özel dedektiflik ifadesini kullanmış ve bunu onaylatarak Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlatmıştır.
Şirketin ana sözleşmesinde de özel dedektiflik hizmetleri ifadesi yer almıştır. İstanbul’da kurulan bu özel dedektiflik şirketini daha sonra, diğer illerde kurulan limited şirketler izlemiştir.
2007 yılında Özel Dedektifler Danışmanlar ve Araştırmacılar Derneği kurulduktan sonra da Ticaret Kanunu’na olarak kurulan özel dedektiflik ünvanına sahip şirketler ülke genelinde çoğalmaya başlamıştır.
İstanbul Ticaret Odası, NACE kodu belirleme çalışmasında, özel dedektiflik mesleğini şu şekilde kodlamıştır:
Meslek grubu: 27 Bilgi ve İletişim Hizmetleri
NACE kodu: 63.99.02 Bir ücret veya sözleşmeye dayalı olarak bilgi arama hizmetleri
NACE kodu, Avrupa Birliği ülkelerinde ekonomik faaliyetlerin istatistiki sınıflaması amacı ile kullanılmaktadır.
Teknolojik ve ekonomik gelişmeler doğrultusunda, insanların özel dedektiflik bürolarına başvurma ihtiyaçları da çoğalmaktadır. Aldatılma takibi, eş takibi, sevgili takibi, öğrenci takibi, çocuk takibi, sosyal medya takibi ve benzeri dedektiflik hizmetleri arasında, casus yazılım tespiti de gittikçe önem kazanmaktadır.
Teknoloji öyle boyutlara ulaştı ki, örneğin telefon takip yazılımları sayesinde bugün herhangi birinin mesaj trafiğini izlemek ya da telefonu veya kişinin bulunduğu ortamı kolayca dinlemek mümkündür. Casus yazılımlarla sağlanan bu olanak sayesinde, şüphe duyulan bir eşi takip etmek veya çocukları izlemek mümkündür.
Casus yazılımların en büyük özelliği, telefona yüklenen bir program aracılığı ile, o telefona gelen veya o telefondan gönderilen bütün mesajları, arama kayıtlarını ve yer bilgilerini, tanımlanan bir telefona SMS ile göndermesidir.
Casus yazılım yüklenen telefon eğer GPS özellikte ise, telefonun o anda nerede olduğu, nokta olarak tespit edilebilmektedir. Telefonun GPS özelliği olmasa bile yine de baz istasyonlar aracılığı ile telefonun o anda nerede olduğu çok yaklaşık olarak tespit edilebilmektedir. Aynı zamanda mesafe sınırı olmadan söz konusu telefonu dinlemek mümkündür.
Bu özellikleri ile bir telefona casus yazılım yüklendiğinde, o telefon artık bir dedektife dönüşmüş demektir. O telefona bir casus yazılım yüklenmiş olduğunu anlamak mümkün değildir. Sessiz çalışan bir programdır ve yüklenen telefonda, görüntülü veya sesli herhangi bir uyarı vermez.
İşin bir başka yönü daha var. Bilgisayarlar üzerinde inanılmaz boyutta bilgi ve belgeler saklanıyor. Bu bilgi ve belgeleri haksız yollardan ellerine geçirmek ve kazanç sağlamak isteyen insanlar, casus programlar geliştirerek bilgisayarlardan bu bilgi ve belgeleri almaya çalışıyorlar.
Casus yazılımlar aracılığı ile insanların banka hesaplarını ele geçiren korsanlar bu yoldan kendi hespalarına büyük paralar aktarıyorlar. Böyle olunca şirketler güvenlik önlemleri alarak sistemlerini korumaya çalışıyorlar.
Ancak sıradan insanlar telefonlarına veya bilgisayarlarına giren casus yazılımları nasıl tespit edebilir? Bunun en kolay yolu bir dedektiflik hizmeti almak olacaktır. Özel dedektiflik büroları, talep eden müşterilerine, casusu yazılım tesbiti hizmeti vermektedir. Gerek telefonlara gerek bilgisayarlara farkında olmadan yüklenmiş casusu yazılımları, bu konunun uzmanı dedektifler çok kısa sürede tespit edebilirler.
Bilgisayar ayarlarını değişmiş görmek, bilgisayarı önceki ayarlarına çevirememek, sık sık açılan reklam pencereleri görmek, web tarayıcıda istenmeyen araç çubuklarına rastlamak ve bunları kaldıramamak ya da bilgisayarın gittikçe ağır çalışıyor olması, ilk bakışta casusu yazılım olma ihtimalini akla getirir.
Özel dedektiflik hizmetleri konusunda daha fazla bilgi almak ya da özellikle casus yazılım tesbiti konusunda hizmet almak için, hemen şirketimize geliniz.