E-posta ya da e-mail, internet üzerinden gönderilen mesajlardır. Dijital olarak hazırlanmış bir yazıdır. Bir yazının kağıt üzerinde olması ile dijital ortamda olması arasında büyük bir fark yoktur. Bir e-postaya da resim, müzik, video ve benzeri her türlü fotmatta dosya eklenebilir ve gönderilen kişinin bilgisayarına transfer edilebilir. Bugün bu şekilde günde milyarlarca e-posta gönderilmektedir. Bir maliyetinin olmaması ve basit bir kullanım şekli olması yüzünden artık neredeyse kağıda yazılan mektupların yerini almıştır. Bu kadar yaygın kullanılıyor ama e-postalar ne kadar güvenilir olmaktadır? Bu konuda duyulan endişeler yüzünden resmi işlerde e-posta kullanımı hemen hemen hiç yoktur.
Peki e-postaların güvenli olması sağlanamaz mı? E-posta gönderimlerinde güvenliği arttırmak için yapılabilecek birşeyler mutlaka vardır. Herşeyden önce gönderilen mesajı sadece gönderilen kişinin okuyacağından emin olmak gerekir. Netice olarak internet herkese açık bir ağdır ve daha önemlisi bu ağ üzerinde taşınan her bilgi okunabilir bir formattadır. Yani internet ağı üzerinde bu mesajı ele geçiren bir kişi rahatlıkla içeriğini görebilir. Şunu unutmamak gerekir. Bir mesaj her seferinde internet üzerinden gönderilir. Eğer bir kişi gözetim altına alındıysa sadece e-posta mesajlarını değil, bilgisayara gelen ve bilgisayardan giden her türlü okunabilir bilgiyi ele geçirebilir. Bu yüzden kullanılan bilgisayar ile ziyaret edilen web sitesi arasındaki internet bağlantısının güvenli olması gerekir. Web sitelerine şifre ile girerken veya finansal bilgiler girerken bu güvenlik seviyesi ile her zaman karşılaşılabilir. Normalde bütün web adresleri, HTTP harfleri ile başlar. Oysa güvenli bir web sitesinin adresi HTTPS harfleri ile başlar.
Webmail hizmet sağlayıcılarına gelince, örneğin Yahoo veya Hotmail, sadece giriş yapılırken güvenli bir bağlantı sunar, ancak mesajlar güvenli olmayan bir şekilde gönderilir ve alınır. Üstelik hemen hemen bütün ücretsiz webmail hizmet sağlayıcıları, gönderilen mesajlara, kullanılan bilgisayarın IP adresini de ekler. Bu konuda Gmail hesapları daha güvenli bir bağlantı kurar ve mesajlara IP adresini eklemez.
Bilgisayar teknolojisinin bu kadar ilerlemesi, doğal olarak internet kullanıcılarının sayılarını da inanılmaz hızda arttırmıştır. Ancak internetin açıklarından yararlanmak isteyen kötü niyetli kullanıcıların sayısı da aynı oranda artmaktadır. Bir e-posta mesajını, bir başkasının adına, sanki o kişiden gönderiliyormuş gibi hazırlayıp göndermek o kadar da zor bir iş değil. Buna karşılık böyle bir mesajı alan kişinin de, mesajın doğru kişiden geldiğini anlaması kolay bir iş değil. Ama çoğu zaman bu tür mesaj trafiği yaşamsal önem de taşıyabilir.
Özel dedektiflik büroları ve özel araştırma kuruluşları e-posta veya e-mail araştırma çalışmalarını farklı yönlerden yapabilmektedir.
Bir kısım insanlar, gönderilerinin, arada başka kötü niyetli kişilerin eline geçip geçmediğinden emin olmak için bu araştırmayı isteyebilirler. Özellikle şirketler için, gönderdikleri e-postaların hayati önemi bulunabilir. Ticari faaliyetlerini yaparlarken, sözleşme metinlerini, para transferi konusundaki bilgilerini veya şirkete ait özel bilgileri e-posta ile göndermişlerse, bu bilgiler başka kişilerin eline geçebilir. E-posta hesaplarının hack’lenmesi, kötü niyetli kişilerin ele geçirmesi son günlerde çok sık yaşanmaktadır.
Bu arada bazı kişi veya kuruluşlar açısından da, gelen mesajların gerçekten doğru kişi veya kuruluşlar tarafından gönderildiğinin doğrulanması gerekebilir.
Bir kısımı insanlar ise şüphelendikleri eşlerinin, sevgililerinin veya çocuklarının mesaj gönderimlerini izlemek isteyebilirler.
Bütün bu durumlar için hizmet veren araştırma kuruluşlarında görevli uzman çalışanlar, gerçekten bilgisayar konusunda deneyimli ve profesyonel kişilerdir.
Hem araştırma hizmetleri konusunda genel bilgiler almak için, hem de E-Posta araştırması konusunda bir hizmet talep etmek için, şirketimize müracaat edebilirsiniz. Taleplerinizi uzman ve deneyimli bir kadro ile yerine getirmekte ve kısa süre içinde sonuçlandırmaktayız.