Dedektiflik Yapmak İçin Gerekenler
Özel dedektiflik mesleği bugün gözde meslekler arasındadır. Ülkemizde özel dedektiflik mesleğinin yapılmaya başlanması öyle çok eskilere gitmez. Buna rağmen özellikle 2000’li yılların başlaması ile takip ve araştırma hizmet talepleri hızla çeşitlenmeye ve artmaya başlayınca, özel dedektiflik firmalarının ve özel araştırma kuruluşlarının sayıları da artmaya başlamıştır. Böyle olunca bu firmalarda çalışacak özel dedektifler ve özel araştırma görevlilerine de ihtiyaç artmaya başlamıştır.
Ancak özel dedektiflik yapmak göründüğü kadar kolay bir iş değildir. Her eline ses ve görüntü kaydetmeye yarayan bir makine alan, bu işi yapabilirim sanıyor ama, iş hiç de öyle değil. Özel dedektiflik veya özel araştırma hizmeti verebilmek için, belli bir birikim ve deneyime sahip olmak gerekiyor. Belli bir eğitim almış olmak gerekiyor. Ve herşeyden önemlisi belli nitelikleri taşımak gerekiyor.
Şimdi özel dedektiflik yapmak için neler gerekiyor sıralamaya çalışalım:
- Bugün için özel dedektiflik mesleğini yapan kişiler, ağırlıklı olarak devletin güvenlik birimlerinde, jandarmada veya milli istihbarat teşkilatında üst düzey yöneticilik yapmış ve emekli olmuş ya da görevlerini kendi istekleri ile bırakmış kişilerdir. Bu çok önemli bir deneyimdir. Ülkemizde henüz özel dedektiflik mesleğinin geçmişi uzun yıllara dayanmadığı için doğrudan bu mesleğin içinden gelen kişiler pek yoktur. Bu arada valilik, kaymakamlık yapmış kişiler ile en az on beş yıl savcılık, hakimlik veya avukatlık yapmış kişiler de, bu görevlerinin verdiği birikim ile özel dedektiflik mesleğine girmektedir.
- Yukarıda açıklandığı şekilde devletin farklı kadrolarında sayılan görevleri yapan kişiler zaten üniversite eğitimi almış kişilerdir. Üniversitelerin hukuk, sosyal bilimler veya siyasal bilimler gibi bölümlerinden mezun olan kişilerin özel dedektiflik mesleğini seçmeleri daha uygundur. Bu arada Özel Dedektifler, Danışmanlar ve Araştırmacılar Derneği’nin çabaları sayesinde, Kocaeli Üniversitesi’nde Özel Güvenlik ve Koruma bölümü açılmıştır. Uludağ Üniversitesi’nde de yakın bir zamanda benzer bir bölüm kurulacaktır. Bundan sonra özel dedektiflik mesleğine, bu bölümlerden mezun olacak eğitimli gençlerin de katılması beklenmektedir.
- Özel dedektiflik yapmak için, en azından mesleki faaliyetlerini ilgilendiren yönleri ile başta Anayasa, sonra ticaret hukuku, borçlar hukuku, medeni hukuk, ceza hukuku ve diğer yasal düzenlemeleri bilmek gerekmektedir.
- Henüz çıkmamış olsa da özel dedektiflik yasa taslağında, dedektiflik yapacak kişilerin bu mesleği yapmaya engel bir durumlarının olmaması gerektiği ifade edilmiştir. Yasa taslağında bu durumlar detaylı olarak açıklanmıştır. Bu yasa çıkmadı ama özel dedektiflik mesleğini profesyonel olarak yapan firmalar bu konuya özen göstermektedir.
- Son bir nokta olarak, özel dedektiflik yapacak kişilerin, sorgulama ve soruşturma teknikleri, toplum psikolojisi, suçlu psikolojisi, kriminoloji, psikolojik olarak suçlu ve insan davranışlarını çözümleme ve yeni teknolojik cihaz konularında bilgili olmaları ve günü takip etmeleri gerekmektedir.
Özel dedektiflik yapmak için neler gerektiği hakkında daha ayrıntılı bilgiler, şirketimiz yöneticilerinden alınabilir.