Dedektiflikte Araştırma Süreçleri

Dedektiflikte Araştırma Süreçleri

Sherlock Holmes’u tanımayan var mı? İngiliz edebiyatçı Doyle tarafından yaratılan bu ünlü dedektif son derece güçlü gözlem ve düşünme yeteneğine sahip önemli bir kurgu karakterdir. Bu olağanüstü dedektifin çözemediği olay yoktur. Dedektiflik bir meslek olarak kabul görmeye başladıktan sonra da bir çok özel dedektif için ilham kaynağı olan Sherlock Holmes’un düşünce gücü, acaba gerçekten geliştirilebilir bir yetenek midir? Bugün psikologlar gerçekten bu düşünce sürecinin nasıl gerçek olabileceği konusunda kafa yormaktadır. Psikologların özel dedektiflere bir önerileri var. Aklın nasıl çalıştığı yanında düzgün ve ayrıntılı düşünmeye ve herhangi bir durumun aslını kavramaya yol açan zihinsel stratejiler yaratmaya gayret etmeleri gerekiyor. Bunun için ünlü dedektif Sherlock Holmes’u örnek almayı salık veriyorlar.

Dedektiflikte Araştırma Süreçleri

Özel dedektifler ve özel araştırma görevlileri, başarılı olablimek için ve en gizemli suçları aydınlatabilmek için becelerilerin bu yönde geliştirmek ve her zaman dikkatli olmak, herşeyin farkında olmak, kısa sürede keskin gözlem yapabilmek ve mantıksal sonuçlar çıkarma yetenklerini geliştirmek zorundadırlar. Psikologlara göre beynin işleyişine yönelik bilimsel kanıtlara dayanarak yeterince çaba gösterilirse, zihnin işleyişini eğitmek mümkündür. Bu şekilde, alınan karalarda ve yapılan seçimlerde daha isbetli olunabilir.

Hangi çalışma yöntemini kullanırlarsa kullansınlar özel dedektifler keskin bir gözlem yeteneğine ve isabetli akıl yürütme becerinse sahip olmak zorundadır. Bunlarla birlikte hayalgücü ve zeka da birleşince ortaya yeni Sherlock Holmes’lar çıkabilir. Özel dedektiflerin sahip olduğu özellikler insanüstü değildir, onlar insana ait yetenekleri en üst düzeyde kullanabilen insanlardır. Önemli olan insanlarda sürekli dağılabilen dikkati, bir noktada toplayabilmektedir. İnsan beyni birçok işi aynı anda yapabilecek şekilde tasarlanmamıştır. Bunu yapmaya çalışmak dikkat dağınıklığına neden olur. Aynı anda birden fazla işi yapmaya kalkışmak, yapılan işleri kötü yapmaya neden olur. Çünkü bellek gücü zayıflar. Bu da stres yaratır ve hata yapmaya neden olur.

Şirketimiz Sherlock Holmes Özel Dedektiflik ve Araştırma firmasında çalışan bütün özel dedektifler ve özel araştırma görevlileri, araştırma süreçlerinde bu gerçekle hareket etmekte ve düşüncelerini belli bir noktaya odaklamaktadır. Dikkatli ve düşünceli hareket etme durumu sadece ilk adımdır. Özel dedektifler bu yeteneklerini geliştirerek, daha fazla başarılı olmak, daha iyi düşünebilmek ve daha doğru karar verebilmek için kullanırlar. Bu yetenekler doğuştan gelebildiği gibi, sabır ve tecrübe ile de elde edilebilir.

Görmek ve gözlemlemek farklı hareketlerdir. Görmek düşünmeden, otomatik olarak yapılan bir harekettir. Herhangi bir çaba gösterilmesini gerektirmez. Gözlerin ve zihnin birbiri ile iletişimi sayesinde insanlar çevrelerini görürler. Oysa gözlemlemek dikkatin doğrudan bir konuya odaklanmasını gerektirir. Teknolojinin yarattığı imkanlar ile dijital dünya, insan beynini gittikçe çok görevli olmaya zorlamaktadır. Bunun sonunda ise dikkat verilmesi gereken durumlar artmakta, ama dikkat dağılmaya başlamaktadır. Ancak özel dedektifler bununla baş etmeyi ve araştırma süreçleri boyunca birden fazla işi aynı zamanda takip etmeyi bilmek zorundadırlar.

Merak Edilenler

Merak Edilenler