Özel Dedektifler, Danışmanlar ve Araştırmacılar Derneği, kurulduğu günden beri, özellikle üniversiteler ve yüksek okullarda, seminerler, konferanslar ve toplantılar düzenlemektedir. Bu çalışmalarda, öğrenciler arasında özel dedektiflik mesleğine olan ilginin arttırılması, özel dedektiflik mesleği ile ilgili derslerin eğitim programlarına alınması ve bu mesleğe eğitimli kişilerin katılması yönünde çaba göstermektedir. Bugün gelinen noktada Uludağ Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi eğitim programlarına özel dedektiflik girmiş durumdadır. Beklenti, diğer üniversitelerde de bu mesleki derslerin olması, hatta üniversitelerden yetişmiş özel dedektiflerin ve özel araştırma görevlilerinin bu mesleğe katılmalarıdır.
Ancak bugün özel dedektiflik firmalarında görev alan kişiler ağırlıklı olarak devletten gelmektedir. Zaten henüz yasalaşmayan özel dedektiflik yasa taslağında da bu meleğe katılacak kişilerin tanımı yapılırken bu görüş ağır basmıştır. Henüz bu yasa çıkmamış olsa da uygulamada dikkate alınmaktadır. Bu nedenle özel dedektiflerin kimler olabileceği sorusu şu şekilde cevabını bulmaktadır:
Bu taslak yasalaşmış olsaydı, bugün kendilerini bu işe uygun gören herkes özel dedektif olamayacaktı. Ancak ne yazık ki özellikle para peşinde koşan özel dedektiflik firmaları bu özellikleri aramamakta ve isteyen herkesi özel dedektif olarak kadrolarına almaktadır. Bu mesleğin gelişmesinde çok büyük bir engel olan bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir.
Yasalaşamayan özel dedektiflik yasa tasarısı, aynı zamanda özel dedektif olmaya engel durumları da açıklamıştır. Şu özellikteki kişiler özel dedektif olamazlar:
Şirketimiz Sherlock Holmes Özel Dedektiflik ve Araştırma firmasında çalışan bütün özel dedektifler ve özek araştırma görevlileri bu yasa taslağında belirlenen özelliklere sahiptir.