Şüphecilik, gittikçe artış gösteren psikolojik bir durumdur. Aşırı olması durumunda ilişkilerde sorunlara sebep olmakta ve kişiyi yalnızlığa itmektedir. Özellikle özgüven eksikliği yaşayan kişilerde, kendini beğenen ya da eleştiriye tahammülü olmayan kişilerde şüpheci davranışlar daha fazla izlenmektedir. Şüphecilik, hep olayların arka planında, görünen şeylerin dışında başka şeylerin olduğuna inanma durumudur.
Normal olarak insanın doğasında şüphecilik vardır. Bu şüphe olmasa bilimsel araştırmalar yapılmaz, bilimsel gerçekler ortaya çıkmazdı. Şüphe bu seviyede kaldığı sürece elbette gereklidir ve yararlıdır. Ama bir amaç olmaksızın, herşeyin arkasında olmadık şeyler aramak zararlı bir şüpheciliktir. Hatta bir çeşit hastalıktır.
Pskolojik anlamda şüphecilik alanları farklıdır. Konumuz ile ilgili olan alanda kıskançlıktan kaynaklanan şüphecilik söz konusudur ve kişi aldatıldığına dair büyük şüpheler içindedir.
Şüpheci insanlar, genelde karşı cinse güven duymazlar. Kendilerini genel olarak çaresiz hissederler. İnsanların kendilerini kullandığını ve bir şekilde kendilerinden yararlandığını düşünürler. İnsanların yanında çoğunlukla gergindirler. Bir evlilik ilişkisi içinde bütün bu durumlar rahatsızlık veren boyutlara çıkabilir. En önemlisi eşe karşı güven duygusu kaybolur. Eşinin kendisini kullandığını hisseder ve buna öfke duyar. Eşinin kendisini sevmediğini, kendisinden bir çıkarı olduğu için yanında olduğunu düşünmeye başlar. Aşırı kıskanç tepkiler vermeye başlar. Böyle bir ortamda eş bıkıp evden uzaklaşmak isteyebilir. Evlilik ilişkisi yıpranmaya başlar.
Bu şekilde şüpheci duygularına yenilen eş, eşinin kendisini aldattığını düşünmeye başlar. Bir süre sonra da bunu kanıtlamak ister. Özel dedektiflik bürolarına veya özel araştırma kuruluşlarına bu duygularla giden eşe genel olarak eş takibi veya aldatılma takibi hizmeti verilmek istenmez. Hizmet talebi alındığında yapılan değerlendirmede, eğer eşinden şüphelenen kişinin psikolojik sorunları olduğu anlaşılırsa, talep geri çevrilir. Profesyonel özel dedektiflik firmaları, uymaya çalıştıkları etik ilkeler ve çalışma kuralları esasları gereğince bu talebi ahlaki bulmazlar.
Ama işin bir başka yönü de var. Eşinden şüphe eden kişi, bu şüphelerinde haklı olabilir. Bu durumda yapılacak takip ve araştırma çalışmaları sonunda elde edilecek kanıtlar, kusurlu eşin pişmanlık duymasını ve eşine geri dönmesini sağlayacaksa, bu durumda eş takibi veya aldatılma takibi hizmeti verilir.
Şirketimiz Sherlock Holmes Özel Dedektiflik ve Araştırma firması da eş takibi talebi aldığında, titiz bir değerlendirme yapar ve yukarıda açıklandığı gibi sadece evlilik kurumunu kurtaracak bir yarar görülüyorsa kusurlu eşi takibe alır ve araştırmaya başlar. Şirketimiz, sadece basit şüphelere dayanarak eş takibi hizmeti vermemektedir. Bu konuda her ne amaçlı olursa olsun her türlü özel dedektiflik hizmetlerini verdiklerini ilan eden sahte özel dedektiflik firmalarından uzak durmak gerekir. Bu firmalar için, talep edilen hizmetin etik olup olmadığı, ahlaki olup olmadığı hiç önemli değildir. Aslında doğru dürüst bir hizmet verdikleri bile söylenemez. Tek amaçları para olan sahte firmalar ne yazık ki özel dedektiflik mesleğine zarar veriyorlar.